Μήνυμα του Διευθυντή της ΔΔΕ Πιερίας για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τιμήσαμε τη χθεσινή διπλή γιορτή, την ημέρα της έναρξης της εθνικής μας Παλιγγενεσίας, καθώς και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Πολύ σοφά συνδυάστηκε η χαρμόσυνη είδηση προς την Παναγία που σηματοδότησε το κορυφαίο γεγονός της σωτηρίας του ανθρώπινου γένους από τα δεσμά της αμαρτίας με την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού μας αγώνα. Η Υπέρμαχος στρατηγός, η Παναγία, στήριξε το υπόδουλο γένος και το κράτησε όρθιο.

Οι Έλληνες διεκδίκησαν με θάρρος και αυταπάρνηση την ελευθερία και την αυτοδιάθεσή τους. Η πίστη στα αγνά ιδανικά, η φιλοπατρία, η τιμιότητα, η δικαιοσύνη, η αγωνιστικότητα ώθησαν τους προγόνους μας να κατορθώσουν το μεγαλειώδες επίτευγμα, αυτό της αποτίναξης του τουρκικού ζυγού. Συγκίνησαν με τη γενναιοψυχία τους και έπεισαν για το δίκαιο των αιτημάτων τους ακόμη και ξένους οι οποίοι συνέβαλαν τόσο οικονομικά όσο και με τη συμμετοχή τους στον ένοπλο Αγώνα.

 Γι’ αυτό και χρειάζεται να στρέψουμε το βλέμμα μας στο παρελθόν όχι μόνο χάρη ιστορικής αναδρομής αλλά κυρίως για να παραδειγματιστούμε από το μέγεθος της θυσίας των αγωνιστών, να διδαχτούμε από τα προτάγματα που απορρέουν από την ηρωική στάση τους και να διαφυλάξουμε την παρακαταθήκη που μας άφησαν. Για την επίτευξη και την επιτυχή έκβαση συμμετείχαν τόσο οι Έλληνες της διασποράς οι οποίοι με τη μόρφωση και το φωτισμένο τους πνεύμα άναψαν τη σπίθα του ξεσηκωμού και στήριξαν τις διεργασίες καθώς και οι Έλληνες της υπόδουλης τότε πατρίδας, οι οπλαρχηγοί, οι δάσκαλοι του Γένους και ο λαός που με ορμή, πίστη και πάθος οργάνωσαν και πραγματοποίησαν το εγχείρημα. Έτσι, αναδείχθηκαν οι μεγάλες προσωπικότητες του Αγώνα, αφού διεκδίκησαν με ψυχή και σθένος την απελευθέρωση και πέτυχαν την εθνική παλιγγενεσία.

Η επανάσταση του 1821 είναι το σπουδαιότερο γεγονός στην ιστορία της Νεότερης  Ελλάδας και η αφετηρία για την αναγέννηση του ελληνικού κράτους. Παράλληλα, είναι ένα γεγονός παγκοσμίου σημασίας, καθώς ενέπνευσε και κινητοποίησε και άλλους υπόδουλους λαούς. Η ημέρα αυτή τονώνει το ηθικό όλων των Ελλήνων απανταχού της γης υπενθυμίζοντας τις αξίες του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, ενώ απηχεί και το πνεύμα της ενότητας και ομοψυχίας. Γιατί έτσι μόνο επιτυγχάνεται η πρόοδος και η ευημερία της πατρίδας μας.

Ξεχωριστή αναφορά αξίζει να γίνει στη μαθητιώσα νεολαία μας, η οποία στη χθεσινή παρέλαση μαζί με τους συνοδούς εκπαιδευτικούς τους έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, γι’ αυτό και τους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια. Με ήθος, συνέπεια και πειθαρχία, σε άψογους σχηματισμούς παρήλασαν με υπερηφάνεια και ενθουσίασαν μικρούς και μεγάλους.

Χρόνια πολλά και ευλογημένα σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες!

Ο Διευθυντής της ΔΔΕ Πιερίας
Δρ. Γεώργιος Χρ. Μακρής

(6 επισκέψεις, 1 σήμερα)
Facebook
Twitter

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ